fbpx

Cum să alegi și să îți întreții corect lenjeria de pat

Ce trebuie să știi despre lenjeria de pat:

Este un produs care influențează calitatea somnului. Pe parcursul istoriei sale lungi, lenjeria de pat a devenit de la „bunul de lux” la un produs de ”nevoie” .

Un om petrece cel puțin o treime de zi în pat: fie că doarme, fie că citește o carte la lumina lămpii, ia micul dejun în pat cu persoana iubită sau navighează pe internet de pe laptop/tabletă/telefon. De aceea, este extrem de important să alegi lenjeria de pat corectă – să fie frumoasă, dar și sănătoasă. Când vine vorba de alegerea unei lenjerii potrivite, luați în calcul nu doar aspectul acesteia, ci și materialul.

Este rezistent? Este confortabil? Se va spăla ușor?

Piața modernă este plină de sugestii de lenjerii de pat, cu diverse imprimeuri, diverse țesături și cu diverse cusături.

Din ce material trebuie să fie lenjeria de pat?

Un material potrivit pentru lenjeria de pat trebuie să permita aerului să circule pentru ca pielea să fie oxigenată în permanență, să ofere un confort superior și să fie rezistent la multiple utilizări și spălări, fără ca să-și schimbe culoarea sau țesătura.

Criterii de selecție a lenjeriilor de pat

Alege materielele care „respiră”

Lenjeriile de pat sunt realizate din diverse tipuri de materiale, începând de la cele naturale, continuând cu cele sintetice și terminând cu cele fabricate din combinații de materiale. Însă din toată multitudinea de tipuri de materiale, lenjeriile de pat fabricate din materiale naturale sunt cele care respiră mult mai bine, oferă o buna circulație a aerului prin țesătură. Lenjeriile din materiale naturale sunt net superioare celor din materiale sintetice. Printre cele mai utilizate materiale naturale la fabricarea lenjeriilor de pat se pot număra: bumbacul, mătasea, inul și mai nou bambusul.

Tipuri de lenjerii de pat

Lenjerii din bumbac 100%

C:\Users\nik\Desktop\100.png

Lenjeria de pat din bumbac 100% are o țesătură netedă și moale din bumbac 100% foarte durabil. Acest tip de material este rezistent la lumină, apă, detergent. Este principalul tip de material pentru crearea lenjeriilor de pat, deoarece are țesătura foarte densă, rezistentă, durabilitate și proprietăți excelente de igienă.

Lenjeriile de pat din materiale sintetice

Nu sunt foarte recomandate, deoarece nu sunt la fel de prietenoase cu pielea ca acele din materiale naturale. Acestea nu permit o bună circulație a aerului prin țesătură, ceea ce duce de cele mai multe ori la o transpirație excesivă pe parcursul somnului.

Combinații de materiale

C:\Users\nik\Desktop\52.jpg

Lenjeriile de pat fabricate din combinații de materiale naturale și sintetice sunt o alternativă a celor din materiale sintetice, la prețuri accesibile oricui. Producătorii au introdus și materiale naturale în compoziție pentru a crește calitatea produsului și pentru a permite o mai bună circulație a aerului.

Lenjerii din bumbac creponat

C:\Users\nik\Desktop\crep.jpeg

Lenjeria de pat confecționată din material creponat este preferată de mulți cumpărători, deoarece nu se șifonează și nu necesită călcare. Crepul este realizat din fire răsucite puternic amestecate, obținându-se astfel o rezistență crescută a țesăturii. Materialul este foarte atractiv, reliefat și nu se strică niciodată, indiferent de numărul de spălări sau de tratamentul termic utilizat.

Lenjerii de pat din bumbac 100% satinat

C:\Users\nik\Desktop\satin.png

Lenjeriile de pat din satin au o textură moale, strălucitoare, rece la atingere. Satinul este un material benefic pentru organismul uman. Întotdeauna romantică și foarte delicată, lenjeria de pat din satin are nevoie de îngrijiri speciale, aceasta necesită spalare la o anumită temperatură a apei. Un exemplu concret și o recomandare este lenjeria de pat realizată din bumbacul satinat, cu imprimeuri florale albe pe un fond de culoare cărămizie.

Dimensiunile potrivite

Cea mai bună lenjerie de pat se alege în  funcție de dimensiunea patului, a pilotei și a pernelor pe care le va îmbrăca. În cazul în care în casă exista mai multe dimensiuni de pat, indicat este să alegi pentru fiecare pat în parte lenjeriile potrivite. Cel mai elocvent caz este lenjeria de pat pentru copii, unde patul și pilota copilului sunt mult mai mici.

Cearșaful pentru pat – trebuie să fie suficient de mare pentru a permite încadrarea saltelei de pat. Un cearșaf prea mic se va mototoli pe timpul nopții pentru că nu va ramâne băgat sub saltea.

Cearșaful pentru pilotă – trebuie să fie și el mai mare decât pilota, însă nu cu foarte mult. Acesta trebuie să aibă câțiva centimetri în plus, astfel încât să permită introducerea pilotei și așezarea acesteia în cearșaf.

Fețele de pernă – trebuie să fie cu 4-6 cm mai mari decât pernele, astfel încât acestea să nu stea înghesuite și astfel să afecteze calitatea somnului.

Cusăturile și finisajele

Cusăturile și finisajele influențează calitatea și rezistența lenjeriei de pat. Astfel, o lenjerie de pat cu o calitate superioară este realizată din materiale bune, cu cusături rezistente și finisaje estetice. Pentru o rezistență sporită se poate opta pentru cusături duble și rezistente. De asemenea, finisajele cusăturilor trebuie să fie frumos lucrate fără resturi de material sau ațe ieșite din cusătură. În cazul cearșafului cu elastic, acestea trebuie să fie de jur împrejurul cearșafului, fără  întrerupere, astfel încât să asigure o bună aderență la saltea.

Colori și imprimeuri

Culorile și imprimeurile lenjeriei de pat sunt alese în funcție de preferințele individuale, de stilul și culorile din camera respectivă, de stilul fiecăruia și de alte astfel de aspecte.

Lăsați un comentariu