fbpx

6 Aspecte importante despre lenjeriile de pat

Cu siguranță că nu toți avem timp să spălăm lenjeriile de pat în fiecare zi. Și totuși, ne place foarte mult momentul când ne băgăm în pat și simțim mirosul proaspăt al lenjeriei. Așadar, cât de des ar trebui să vă spălați lenjeria de pat, cât de des ar trebui să o schimbați sau la cât timp ar trebui să vă cumpărați una nouă?

De ce și cât de des ar trebui să vă spălați lenjeria de pat?

sursă foto Pixabay

Cearșafurile de pat se murdăresc, pe măsură ce dormiți în ele, deoarece transpirația și uleiurile de pe pielea voastră sunt absorbite de cearșafurile de pat. Dacă trece prea mult timp până să vă spălați lenjeria de pat, bacteriile și germenii  vor începe să se înmulțească pe cearșafurile voastre.  Când ne gândim la acest aspect, este posibil să ni se pară dezgustător, dar trebuie să fim conștienți de faptul că, din cauza aceasta, pot să apară și anumite probleme de sănătate, precum acneea. De asemenea, simptomele alergice se pot agrava. Așadar, dacă doriți o piele curată și mai puține alergii, este recomandat să vă spălați regulat lenjeria de pat. De asemenea, unele studii au arătat că există o strânsă legătură între cearșafurile curate și modul în care dormim.

Sugestia noastră este să faceți acest lucru la cel puțin 1-2 săptămâni.  Dacă vi se pare exagerat, ar trebui să vă imaginați că purtați aceleași haine 6-8 ore pe zi, timp de o săptămână.  Dacă dormiți cu animalele de companie în pat, este recomandat să vă spălați cearșafurile mai des.

După ce spălați lenjeria de pat, recomandarea noastră este să o uscați imediat, astfel încât să își mențină mirosul proaspăt. Dacă folosiți un uscător, puteți adăuga o biluță din lână pentru a înmuia țesătura și pentru a reduce încrețirea rufelor. Puteți usca lenjeria de pat și afară, pe un uscător de rufe pliabil, din metal, chiar dacă procesul de uscare este mai lung. Trebuie să vă asigurați întotdeauna că cearșafurile de pat sunt uscate în totalitate, pentru a le putea folosi din nou.

sursă foto Pixabay

Ar fi bine să vă călcați lenjeria de pat, pentru a îndepărta toate cutele. Odată călcate, cearșafurile trebuie pliate înainte de a le depozita. Pentru a le menține curate și fără praf, vă puteți păstra așternuturile pliate într-o  față de pernă.

Câte seturi de lenjerii ar trebui să aveți?

Este indicat să aveți mai multe seturi de lenjerii de pat, deoarece ar trebui să aveți întotdeauna un set de lenjerie de pat curat, pe care să îl puneți în locul celui pe cre îl veți spăla.  Astfel, vă puteți spăla cearșafurile fără să vă faceți griji că nu se vor usca până seara, când vă puneți la somn.  Un alt avantaj al existenței mai multor seturi de lenjerie este că acestea vor avea o durabilitate mai mare. În loc să spălați aceeași lenjerie la fiecare 1-2 săptămâni, o veți spăla la 2-4 săptămâni. Acest lucru înseamnă că nu se vor uza atât de repede.

Ce tip de detergent să folosiți pentru spălarea lenjeriilor?

sursă foto Pixabay

Instrucțiunile de spălare pot varia de la o lenjerie la alta.  De aceea, este bine să verificați și să urmați, întotdeauna, instrucțiunile de spălare.  Pe majoritatea instrucțiunilor, veți vedea că este frecvent recomandat să evitați înălbitorul, dar și balsamul cu un miros foarte puternic. Dacă vă place să aveți lenjerii ușor parfumate, atunci puteți folosi puțin balasam, dar care să nu fie foarte puternic parfumat. Mai puteți folosi, de asemenea, odorizante pentru textile pentru a vă împrospăta cearșafurile între spălări. Dacă alegeți un parfum relaxant, cum ar fi lavanda, s-ar putea chiar să vă ajute să dormiți mai bine.

De ce să spălați lenjeriile noi?

Dacă v-ați achiziționat sau intenționați să achiziționați o lenjerie nouă de pat, trebuie să știți că experții recomandă să o spălați înainte să o folosiți. Chiar dacă aceasta este ambalată, există o mulțime de motive pentru care nu ar trebui să o utilizați fără a o spăla înainte.  Cu siguranță, lenjeriile noi sunt curate. Totuși, unele dintre ele sunt dintr-un material care poate provoca mâncărime sau alergie unor persoane, mai ales celor care au pielea sensibilă sau au o afecțiune a pielii. În general, persoanelor cu pielea sensibilă li se recomandă cearșafuri din materiale naturale, deoarece fibrele artificiale pot provoca roșeață și mâncărime. Însă, pentru toată lumea, uneori chiar și materialele organice, precum bumbacul sau bambusul, pot fi atât de rigide când sunt noi, încât provoacă disconfort. Vă prezentăm, mai jos, câteva motive pentru care ar trebui să vă spălați lenjeriile noi:

 1. Materialul va fi mai moale după ce îl spălați – cearșafurile noi – în special cearșafurile noi din bumbac – pot fi foarte rigide după ce le scoateți din ambalaj. Cearșafurile rigide nu sunt foarte confortabile, vă vor face să adormiți mai greu și, așa cum am menționat mai devreme, pot provoca mâncărime.
 2. Veți scăpa de substanțele chimice – când se fabrică lenjeriile de pat, se pune accentul și pe faptul că acestea trebuie să arate excelent în ambalaj. Aproape toate lenjeriile de pat  sunt ambalate într-un pachet de plastic transparent, astfel încât să puteți arunca o privire peste aspectul lor. Pentru a arăta excelent, acestea sunt adesea tratate cu substanțe chimice. Bineînțeles, aceste substanțe chimice sunt sigure, dar pot da lenjeriei de pat un miros destul de puternic, care este posibil să nu fie pe placul vostru. Dacă veți spăla lenjeria de pat înainte de a o folosi, se vor spăla și acești aditivi și vă va asigura că noile cearșafuri vor avea un miros plăcut atunci când le puneți pe pat.
 3. Nu vă veți păta pielea – cearșafurile colorate conțin, de obicei, o mulțime de coloranți. Dacă nu vă veți spăla lenjeria nouă de pat înainte de a o utiliza, sunt mari șanse să vă treziți cu pielea de aceeași culoare ca și cearșafurile. Acest lucru este cauzat de căldura corpului vostru, care provoacă transferul de colorant în exces pe piele.

Când ar trebui să vă achiziționați lenjerii noi?

sursă foto Pixabay

Chiar și cele mai scumpe lenjerii de pat nu vor dura pentru totdeauna. Cearșafurile din bumbac, cu un număr mare de fire de calitate superioară, sunt cele mai durabile.

Cu o utilizare medie, ar trebui să înlocuiți lenjeria de pat la fiecare doi ani. Dar aceasta nu este, în niciun caz, o regulă strictă. Ar trebui să înlocuiți lenjeria de pat mai devreme dacă observați oricare dintre următoarele: decolorare, îngălbenire, pete care nu mai pot fi scoase sau deteriorare a materialului.

Spălarea cearșafurilor în mod regulat, dar cu atenție, poate contribui la prelungirea duratei lor de viață.

Cum să alegeți lenjeria de pat potrivită?

– În funcție de nevoile dumneavoastră:

 • Dacă sunteți o persoană care se încălzește în timpul somnului, de preferat ar fi să alegeți o lenjerie de pat dintr-un material respirabil, care să absoarbă transpirația și umezeala. În acest caz, recomandăm lenjeria de pat din 100% bumbac.  Acest tip de material menține temperatura corpului dumneavoastră. Țesătură de bumbac are caracteristici de respirabilitate foarte bune, este hipoalergenică, agreabilă la atingere, se potrivește perfect pentru persoane cu hipersensibilitate a pielii. Are conductivitate termică scăzută, vara protejează pielea de căldură, iar iarna păstrează căldura corpului.
 • Dacă sunteți o persoană friguroasă, ideal ar fi să alegeți o lenjerie de pat mai groasă, din flanel. Lenjeriile din flanel sunt foarte călduroase, dar permit pielii să respire.
 • Dacă aveți vreo alergie, trebuie să știți că indiferent de materialul pe care îl veți alege, important este să spălați lenjeria de pat cu detergent hipoalergenic fără parfum.

– În funcție de dimensiuni:

 • Măsurați de 2 ori dimensiunea patului înainte să alegeți o lenjerie nouă de pat. Important este de măsurat lungimea, lățimea și înălțimea saltelei, pentru a alege un cearșaf de dimensiunea corespunzătoare. Chiar dacă cearșaful de pat va fi puțin mai mare, acest lucru nu va afecta nici aspectul, nici confortul patului.
 • Trebuie să vă asigurați că cearșaful de pilotă nu este nici mai mare, nici mai mic. Acesta trebuie, totuși, să aibă câțiva centimetri în plus, astfel încât să permită introducerea pilotei și așezarea acesteia în cearșaf.
 • Fețele de pernă trebuie să fie cu 4-6 cm mai mari decât pernele, astfel încât acestea să nu stea înghesuite și astfel să afecteze calitatea somnului.

– În funcție de culorile preferate:

 • Dacă sunteți o persoană care iubește simplitatea, puteți opta pentru lenjerii albe simple sau pentru lenjerii într-o singură culoare.
 • Dacă sunteți o personă care iubește culorile vii, puteți opta pentru lenjerii colorate care au diferite modele.

Lenjeria de pat este un produs care influențează calitatea somnului. Un material potrivit pentru lenjeria de pat trebuie să permită aerului să circule pentru ca pielea să fie oxigenată în permanență, să ofere un confort superior și să fie rezistent la multiple utilizări și spălări, fără a-și schimba culoarea sau țesătura. Așadar, investiți în lenjerii de calitate și oferiți-le îngrijirea corespunzătoare.

https://asternuturipat.ro/magazin/lenjerii-de-pat/matrimoniala/lenjerie-de-pat-matrimoniala-52bumbac-48-polyester-lgp15309/

Lăsați un comentariu