4 lucruri ciudate pe care le poți face în somn

Te-ai trezit vreodată dimineața și ți-ai văzut partenerul nemulțumit, supărat că nu s-a putut odihni din cauză că ai vorbit în somn? Acesta este un exemplu al multor lucruri ciudate pe care le putem face în timp ce se presupune că nu suntem conștienți de lume. În cadrul acestui articol, discutăm despre 4 lucruri ciudate pe care le poți face în somn.

Deși nu este clar exact cât de mulți oameni se confruntă cu parasomnii sau tulburări de somn, este posibil ca tu – sau cineva pe care îl cunoști – să te fi confruntat cu cel puțin un astfel de eveniment la un moment dat.

Parasomniile sunt adesea asociate cu acțiuni sau comportamente ciudate în somn, în timp ce persoana este complet inconștientă.

Unele dintre lucrurile ciudate pe care le facem în somn pot fi legate de prezența unei tulburări de somn. Altele sunt, de fapt, apariții fiziologice normale, care sunt extrem de frecvente. Iată care sunt cele 4 lucruri ciudate pe care le poți face în somn:

1. Vorbitul în somn

Printre cele 4 lucruri ciudate se enumeră vorbitul în somn, sau somnilocvia, care este un fenomen fiziologic obișnuit. Se pare că este mai frecvent la copii și adolescenți, deși nu este un eveniment neobișnuit la adulți. Somnilocvia – 17 sfaturi pentru reducerea episoadelor

După cum observă specialiștii, episoadele de vorbit în somn nu tind să dureze foarte mult. De asemenea nu includ întotdeauna vorbirea inteligibilă.

„Vorbitul în somn este de obicei scurt și rar, dar poate varia de la o persoană care scoate câteva sunete scurte și neinteligibile în timpul somnului, până la fraze complete cu conținut care se înțelege sau chiar discursuri frecvente și lungi, care sună ostile sau supărătoare.”

Un studiu realizat la un renumit spital din Franța, a investigat ce vorbesc cei care au somnilocvie. În urma studiului, s-a constatat că, în 10% din cazuri, vorbitul în somn este bogat în înjurături și conținut agresiv.

De fapt, înjurăturile au apărut de 800 de ori mai des în timpul vorbitului în somn decât în mod normal, în discursul zilei. Acest lucru se poate datora faptului că vorbitul în somn apare probabil ca răspuns la o situație urâtă din vis, care face ca discursul atât de impulsiv  să fie scuzabil.

2. Spamul hipnagogic

Cu siguranță, te-ai confruntat măcar o data cu spasmul hipnagogic sau senzația de cădere, exact în momentul în care adormi.

Acesta se caracterizează printr-o senzație de cădere de la o înălțime mare, ceea ce face ca corpul să tresară puternic.

Specialiștii observă că spasmul hipnagogic apare frecvent la orice persoană și la orice vârstă, cu o prevalență de aproximativ 60-70% la adulți. De aceea, nu este considerat un tip de tulburare de somn.

De obicei, contracțiile musculare durează mai puțin de 1 secundă. Acestea apar atunci când o persoană este pe punctul de a trece la o stare de somn sau în timpul unei etape de somn ușor.

Deși spasmul hipnagogic este un eveniment normal, oamenii de știință sugerează că anumiți factori îi crește probabilitatea. Potrivit lui specialiștilor, acesta poate să apară din cauza oboselii, stresului emoțional și lipsei de somn.

În cadrul acestui articol, discutăm despre 4 lucruri ciudate pe care le poți face în somn.
sursă foto Freepik

3. Tulburare de comportament în somnul REM

În cele din urmă, parasomnia cunoscută sub denumirea tulburare de comportament în somnul cu mișcare rapidă a ochilor este, la fel ca somnambulismul, caracterizată prin efectuarea de acțiuni destul de complexe în timp ce persoana se află într-o stare de somn. Tulburarea de comportament în somnul REM-cauze, simptome, tratament

Cu toate acestea, există mai multe diferențe între cele două tulburări de somn.

După cum sugerează și numele, tulburarea de comportament în somnul REM are loc în etapa REM. Adică atunci când se apar visele.

Persoanele cu această tulburare de comportament tind să „acționeze” sau să răspundă fizic la orice se întâmplă în visele lor. De aceea, nu este întotdeauna un lucru bun.

Specialiștii au observat că majoritatea persoanelor cu această tulburare au peste 50 de ani. Incidența și ratele de prevalență sunt neclare.

Persoanele în cauză pot face mișcări haotice care corespund conținutului visat. Din fericire, nu devin violenți, nici față de ei, nici față de ceilalți.

Cu toate acestea, comportamentul violent este mai des prezent la bărbați decât la femeile cu această tulburare.

4. Somnambulismul

Somnambulismul, sau mersul în somn, este probabil cel mai cunoscut tip de parasomnie. Acesta a capturat imaginația oamenilor de ani de zile și apare în mod evident în literatură și filme. Această tulburare de somn are loc de obicei în timpul somnului Non-REM. Aceasta este o perioadă de „somn profund” în care undele cerebrale încetinesc, iar respirația devine, de asemenea, profundă și cu ritm lent. Somnambulismul – consecințe, cauze, tratament

Oamenii nu pot fi treziți cu ușurință în acest stadiu. De aceea, somnambulismul poate părea atât de ciudat. Somnambulul este activ din punct de vedere fizic, în timp ce se află într-o stare profundă de somn.

„Episoadele somnambulismului încep adesea cu individul care stă în pat, bâjbâind lenjeria de pat, privind în mod confuz înainte de a se ridica din pat și a începând  încet să se plimbe. Ochii sunt de obicei deschiși, adesea larg deschiși, cu o privire „sticloasă” confuză.”, afirmă specialișttii.

Ei adaugă, de asemenea, că persoana în cauză merge deseori spre sunet, lumină sau către o anumită cameră. Aceasta se poate angaja în comportamente complexe, cum ar fi schimbarea hainelor, deschiderea ușilor sau utilizarea băii. Există, de asemenea, situația în care indivizii se ridică din pat, se îndreaptă spre frigider și iau o gustare, însă fără să se trezească.

Există, totuși, unele comportamente de somnambulism care sunt mult mai periculoase decât mâncatul. Un astfel de exemplu este cel al condusului de somn, în care o persoană conduce un vehicul, în timp ce este complet inconștient de acțiunile sale.

Deși nu au fost încă efectuate studii științifice pentru a aborda această problemă, se pare că trimiterea mesajelor în somn nu este un fenomen neobișnuit, mai ales în rândul adolescenților. În ultimii ani, diferite mijloace de informare au raportat cazuri de adolescenți jenați să afle că au trimis mesaje text prietenilor lor sau altor persoane în timp ce dormeau.

Specialiștii în somnologie au declarat că aceasta este o caracteristică nouă în ceea ce privește tulburările de somn. Comportamentul nu este încă listat în manualele de specialitate.

Tu ce lucruri ciudate, în afară de cele 4, faci în somn?

Lăsați un comentariu