fbpx

17 Aspecte de care să țineți cont atunci când alegeți perna și salteaua pentru copil

Mediul în care un copil doarme poate contribui la calitatea somnului acestuia. Pentru unii copii mici, o pătură sau o pernă familiară poate oferi confort în timpul somnului sau în timpul nopții. În timp ce există unele dezbateri cu privire la momentul în care trebuie să începeți să folosiți perne cu copii mici, specialiștii recomandă evitarea utilizării acestora până când copiii au cel puțin 2 ani. În momentul în care veți dori să achiziționați o pernă pentru copilul dumneavoastră, iată ce trebuie să știți:

1. Verificați dacă copilul dumneavoastră este pregătit să folosească o pernă. Nu utilizați perne în pătuțuri, deoarece acestea pot reprezenta un pericol de sufocare. Cel mai bun moment pentru a-l obișnui pe copil cu o pernă este atunci când acesta doarme într-un pat mai mare. În momentul în care umerii unui copil sunt mai mari decât capul, acestuia îi va fi mai confortabil să doarmă cu o pernă. Observați semnele care arată nevoia copilului dumneavoastră de a folosi o pernă. Copilul poate sprijini capul pe un animal de pluș sau o pătură sau se poate așeza pe o pernă din altă cameră.

2. Alegeți o pernă fermă și confortabilă. Apăsați în mijlocul pernei pentru a evalua cât de repede își recapătă forma. Dacă perna nu se mișcă (sau se mișcă doar ușor) atunci când o apăsați, este prea moale și nesigură pentru a o utiliza copilul dumneavoastră. Dacă durează câteva minute pentru a reveni la forma inițială, perna poate fi prea fermă și incomodă pentru copilul dumneavoastră.

3. Stabiliți ce dimensiune este cea mai potrivită pentru copilul dumneavoastră. Luați în considerare o pernă pentru copii mici. Mai mulți producători oferă perne concepute special pentru copii mici. Pernele pentru copii mici sunt mai mici decât pernele standard, cu dimensiuni de aproximativ 30×40 cm și o grosime de aproximativ 10-15 cm. Cu dimensiunile mai mici, excesul de țesătură care poate fi eliminat este un pericol de sufocare. Pernele sunt, de asemenea, mai ferme decât pernele obișnuite pentru adulți. Alegeți o pernă de dimensiuni standard dacă nu este disponibilă o pernă pentru copii. O pernă standard, care este cea mai comună dimensiune, măsoară 50×70 cm. Nu permiteți copilului dumneavoastră să doarmă cu mai multe perne standard simultan. Dacă copilul dumneavoastră doarme într-un pat dublu, îndepărtați pernele suplimentare, astfel încât să existe o singură pernă în pat în timpul somnului. Evitați pernele 70×70 cm sau 80×80 cm. Dimensiunile lor mari le fac nesigure pentru a le utiliza copilul dumneavoastră.

4. Alegeți conținutul pernei. Pernele pot fi umplute cu materiale naturale sau sintetice. Optați pentru 100% poliester antialergic pentru a evita potențialele reacții alergice. Poliesterul, o fibră sintetică formată din clustere tridimensionale, nu provoacă alergii și nu prezintă mirosuri. Poliesterul este mai durabil și îi menține forma mai mult decât fibrele naturale. Alegeți umplutura 100% bumbac pentru țesătura moale și capacitatea de respirație. Umplutura de bumbac creează o pernă mai plată, mai fermă, ideală pentru copii mici. Cu toate acestea, țesăturile naturale, cum ar fi bumbacul, pot provoca alergii și nu sunt la fel de durabile ca țesăturile sintetice. Luați în considerare o pernă din spumă hipoalergenică. Uneori, denumite perne de postură, pernele din spumă ajută la alinierea coloanei vertebrale și a gâtului pentru a promova o postură sănătoasă în timpul somnului.

5. Achiziția pernei. După ce ați evaluat atributele cele mai potrivite pentru perna copilului dumneavoastră, faceți comparații la preț. Pernele pentru copii și pernele standard sunt disponibile la magazine fizice, dar și online. Prețurile variază  în funcție de dimensiunea și umplutura pe care o alegeți.

sursă foto Freepik

Sfaturi:

  • Invățați-l pe copilul dumneavoastră sa aibă perna sub cap și gat, niciodată sub umeri!
  • Cumpără o față de pernă detașabilă, lavabilă. Fețele de pernă sunt disponibile într-o mare varietate de modele și culori. Pentru a vă implica copilul în acest proces de a se învăța cu o pernă, lăsați-l pe el să aleagă fața de pernă.
  • Puneți copilul să încerce câteva perne într-o poziție înclinată pentru a determina care dintre acestea oferă cel mai bun sprijin pentru cap și gât.

ATENȚIE!

  • Nu așezați niciodată un bebeluș pe o pernă. Pernele cresc riscul de sindromul morții subite la sugari și pot sufoca copilul mic.
  • Înainte de a pune copilul să doarmă pe o pernă, consultați medicul pediatru al copilului pentru a stabili dacă utilizarea pernei este sigură pentru copilul dumneavoastră. Deși recomandarea generală pentru vârstă este de 2 ani, medicii pediatri pot recomanda să mai așteptați un timp dacă acesta este prea mic sau suferă de alergii.

La fel ca în cazul pernei, atunci când achiziționați o saltea de pat pentru copilul dumneavoastră trebuie să țineți cont de câteva aspecte foarte importante. Selectarea primei saltele a unui bebeluș poate părea o sarcină copleșitoare, dar tot ce trebuie să faceți este să urmați câteva indicații cheie. Asigurați-vă că salteaua are garanție și că se potrivește bine în pătuț. Alegeți o saltea care este fermă, are un o husă groasă și este echipată cu orificii de aerisire. După ce ați ales o saltea, căutați și un cearșaf de saltea. Apoi, puneți salteaua în pătuț pentru a crea un loc de odihnă sigur și confortabil pentru cel mic.

1. Măsurați lățimea și lungimea pătuțului. Va trebui să vă măsurați pătuțul pentru a determina dacă se va potrivi o saltea standard pentru pătuț sau dacă veți avea nevoie de o saltea mai mică sau mai mare.

2. Alegeți o saltea concepută pentru dimensiunea pătuțului. Saltelele standard pentru pătuțuri trebuie să aibă un minimum de 60×120 cm. Este esențial ca salteaua de pătuț să se potrivească perfect. Nu ar trebui să existe spațiu între saltea și părțile laterale ale pătuțului, deoarece acest lucru ar putea reprezenta un pericol de prindere sau sufocare pentru bebelușul dumneavoastră. Dacă salteaua este prea mică, un bebeluș își poate bloca membrele sau capul între marginea saltelei și lateralele pătuțului. Dacă salteaua este prea mare, nu se va potrivi corespunzător în pătuț și un bebeluș se poate sufoca. Acest lucru s-ar putea întâmpla deoarece căile respiratorii ar putea fi restricționate din cauza saltelei care se înclină în mijloc.

3. Verificați grosimea saltelei. Saltelele care sunt prea groase prezintă un risc de sufocare pentru sugari, deoarece se pot „scufunda” pe suprafața moale. O saltea pentru pătuț nu trebuie să fie mai groasă de 15,2 cm.

sursă foto Freepik

4. Decideți dacă preferați o saltea cu spumă sau o saltea cu arcuri. Saltelele cu spumă tind să fie mai puțin costisitoare, în timp ce saltelele cu arcuri costă de obicei mai mult, dar oferă o durabilitate mai mare. Dacă optați pentru o saltea cu arcuri, alegeți o saltea care are între 135 și 150 bobine. Aceste numere pot fi găsite pe ambalaj. Astfel, aveți garanția că salteaua pe care o alegeți este suficient de fermă pentru bebelușul dumneavoastră.

5. Apăsați pe diferite părți ale saltelei cu mâinile. Apăsați-vă mâinile în saltea în mai multe locuri, inclusiv în mijloc și laterale, pentru a vedea dacă salteaua se conformează formei mâinii dumneavoastră sau revine imediat la forma inițială. Dacă salteaua se mulează pe mâna dumneavoastră, este prea moale pentru bebeluș.

6. Utilizați anumite instrumente pentru a testa fermitatea saltelei. Noua saltea pentru pătuț, în special atunci când este fabricată din spumă, trebuie să fie foarte fermă pentru a reduce riscul sufocării bebelușului. Pentru a efectua un test pentru a verifica fermitatea saltelei, folosiți două cutii de lapte de 1 litru, 12 CD-uri, o riglă, un marker și folie de plastic. Marcați unul dintre recipientele pentru băuturi. Măsurați cu rigla și folosiți markerul pentru a trasa o linie de 40 mm din partea de jos a uneia dintre cutii. Măsurați și marcați această linie pe fiecare parte a a sticlei, astfel încât să existe un inel în partea de jos. Împachetați 12 CD-uri în folie de plastic. Puneți CD-urile (fără carcase) bine unul peste altul și înfășurați-le în folie de plastic. Așezați obiectele pe saltea. Puneți CD-urile înfășurate pe cea mai moale parte a saltelei, care se află în general în mijloc. Apoi, puneți ambele cutii de carton deasupra CD-urilor, pe mijloc. Părțile marcate ale cutiilor să fie vizibile pe ambele părți. Uitați-vă la porțiunea care depășește CD-urile. Ar trebui să existe un decalaj clar între partea inferioară a cutiei și salteaua. Dacă nu există niciun spațiu, va trebui să alegeți o saltea mai fermă pentru siguranța copilului dumneavoastră.

7. Verificați dacă salteaua a fost omologată și certificată. Căutați simbolul CE în descrierea produsului care să confirme că îndeplinește în mod cert standardele stabilite de UE și că este sigură pentru utilizare. Nu alegeți o saltea care nu are acest simbol, deoarece poate fi prea moale, prea mică sau poate prezenta alte riscuri.

8. Alegeți o saltea cu o husă foarte groasă. Cele mai bune opțiuni pentru care puteți opta sunt saltelele care au o husă întărită cu nailon. Aceste saltele sunt impermeabile și extrem de durabile, ceea ce înseamnă o curățare ușoară și o probabilitate redusă de deteriorare.

9. Inspectați salteaua pentru orificii de ventilare. O saltea de calitate ar trebui să aibă mici orificii de ventilare pe ambele părți, care să permită aerului să circule în interiorul și în afara saltelei. Aceste orificii de ventilare vor ajuta la menținerea saltelei curate, permițând evadarea mirosurilor.

10. Optați pentru o saltea organică dacă sunteți îngrijorat de substanțele chimice. Saltelele tradiționale pot conține metale grele și substanțe chimice, cum ar fi cele ignifuge. Dacă preferați o saltea fără substanțe chimice sau metale grele, alegeți o saltea organică certificată și omologată.

11. Folosiți doar un cearșaf de pat. Amintiți-vă că „gol este cel mai bun” atunci când vine vorba de pătuțul bebelușului. Un cearșaf care acoperă salteaua ar trebui să fie singurul lucru din pătuț, în afară de bebeluș. Scutecele, pernele, păturile și jucăriile de protecție pentru pătuțuri prezintă riscuri în ceea ce privește siguranța copilului și pot duce la sufocare. De aceea, nu ar trebui utilizate.  Mențineți dormitorul călduros și reglați termostatul pentru a vă asigura că bebelușului dumneavoastră îi este suficient de cald să doarmă fără pătură. Folosiți o pătură în pătuț doar dacă copilul dumneavoastră are peste 12 luni.

12. Puneți bebelușul pe spate. Pentru a reduce riscul de sindrom de moarte subită la sugari, bebelușul dumneavoastră trebuie întotdeauna să doarmă pe spate. Puteți să îl lăsați să stea pe burtă doar atunci când este treaz și sunteți prezenți lângă el pentru a verifica siguranța acestuia.

ATENȚIE!

  • Nu lăsați niciodată un bebeluș să doarmă pe o saltea gonflabilă, pe o canapea sau pe altă suprafață moale.
  • Evitați să cumpărați o saltea second-hand. Lichidele corporale de la copilul anterior s-ar fi putut infiltra în saltea, ceea ce poate determina dezvoltarea bacteriilor, mucegaiului sau a altor ciuperci.

Lăsați un comentariu