fbpx

11 Sfaturi pentru un dormitor organizat

Când mormanele de lucruri încep să se adune în dormitorul dumneavoastră, înseamnă că este timpul să vă organizați și să faceți o schimbare. A avea un dormitor dezorganizat nu este doar neplăcut – poate avea un efect vizibil asupra dispoziției dumneavoastră. Este cunoscut faptul că dezordinea provoacă stres și, uneori, chiar depresie. Din fericire, soluția este simplă și foarte accesibilă – organizați-vă dormitorul și veți avea toate lucrurile sub control!

1. Scoateți toate lucrurile din șifonier, dulap sau sertare. Acest lucru poate părea dureros și va fi ca și cum ați crea o dezordine și mai mare, dar dacă vreți cu adevărat să vă organizați camera, trebuie să începeți de la zero. Deși s-ar putea să fiți copleșiți de teancul uriaș de lucruri pe care le-ați pus pe podea, birou sau pat, fiți siguri că veți găsi locul potrivit pentru fiecare. Scoateți totul din dulap. Puteți pune hainele, pantofii și tot ceea ce păstrați în dulap pe podea, în fața dulapului. Scoateți totul din birou. Puteți așeza pe suprafața biroului hârtiile și celelalte lucruri pe care le găsiți.

2. Strângeți tot ce aveți pe podea. Faceți grămezi pentru obiecte similare, concentrându-vă pe articole precum haine, cărți, reviste, încălțăminte, hârtii, dar și alte lucruri pe care le aveți. Primul pas pentru a avea un dormitor organizat este ordonarea lucrurilor. Când ați terminat, singurele lucruri care ar trebui să se afle pe podea, ar trebui să fie piesele mobilierului dumneavoastră. Acesta este un prim pas, important de altfel.

3. Organizați-vă lucrurile. Înainte să hotărâți unde să puneți toate lucrurile rămase, ar trebui să găsiți câteva cutii și să le etichetați, în funcție de ce veți pune în ele. Iată cum ar trebui să etichetați cutiile:

 • DE PĂSTRAT. Elementele pe care le păstrați vor fi articole pe care le utilizați în mod regulat. Dacă ați folosit articolul în ultimele două sau trei luni, ar trebui să îl păstrați.
 • DE DEPOZITAT. Acestea sunt lucruri pe care nu le puteți arunca, precum obiectele cu valoare sentimentală, dar pe care le folosiți rar. De asemenea, puteți depozita o parte din hainele pe care nu le veți purta până în următorul sezon. Dacă este mijlocul verii, vă puteți depozita puloverele de iarnă, iar dacă e iarnă, vă puteți depozita rochiile de vară.
 • DE DONAT. Acestea sunt articole care pot aduce beneficii cuiva sau care ar putea fi vândute, dar de care nu mai aveți nevoie. Este posibil să aveți un pulover drăguț care nu vă mai vine și pe care să îl puteți dona sau un manual vechi pe care să îl puteți vinde. Donați obiectele pe care nu le mai utilizați. Verificați articolele pe care le-ați pus în cutia cu obiecte de donat, atunci când ați făcut ordine în dormitor. Puteți da hainele și piesele de mobilier uzate unui magazin second hand. Organizațiile caritabile acceptă, de obicei, obiectele folosite, însă trebuie să se afle în stare bună. Eventual, puteți dona cărțile pe care nu le utilizați la o bibliotecă. Donând cărțile dumneavoastră unei biblioteci, le oferiți altora șansa de a descoperi cărți noi. De asemenea, puteți vinde obiectele în mediul online. Site-urile de anunțuri au, de obicei, secțiuni în care vă puteți posta obiectele uzate.
 • DE ARUNCAT. Acestea sunt articole de care nimeni nu are nevoie – inclusiv dumneavoastră. Dacă nu mai știți când ați purtat ultima dată un articol vestimentar sau dacă ați uitat de existența unui anumit obiect, înseamnă că trebuie să îl aruncați.

Nu vă temeți să vă despărțiți de obiectele pe care nu le-ați folosit de ani de zile și care nu dețin nicio valoare sentimentală. Pentru a stabili ce articole de îmbrăcăminte din dulap vreți să aruncați, întoarceți toate umerașele din dulap, astfel încât cârligele să fie îndreptate spre dumneavoastră, iar atunci când purtați ceva, agățați-l în mod normal. În trei luni, vă veți da seama ce haine nu v-au folosit și trebuie să le aruncați sau să le donați și ce haine încă vă folosesc.

4. Faceți ordine în dulap. Menținerea ordinii în dulap reprezintă cheia pentru a avea un dormitor organizat. Ar trebui să profitați la maximum de spațiul dulapului și să vă organizați hainele în funcție de sezon. Dacă aveți un dulap mai mare, poate fi un loc bun pentru a vă depozita articolele suplimentare sau pentru a vă pune pantofii și accesoriile. Iată cum să vă organizați dulapul:

 • Primul lucru pe care ar trebui să-l faceți, după ce v-ați sortat obiectele în cutii, este să aruncați o privire mai atentă asupra hainelor dumneavoastră. Dacă nu ați purtat un anumit obiect vestimentar de mai bine de un an, este timpul să renunțați la acesta. Singura excepție este dacă aveți o rochie sau un costum pe care nu ați avut ocazia să îl purtați și care încă vi se potrivește.
 • Organizați-vă hainele după sezon. Puneți hainele de vară, primăvară, iarnă și toamnă pe aceeași parte a dulapului. Dacă aveți loc pentru depozitare în dulap, depozitați acele haine pe care nu le puteți purta momentan, într-un coș pus în partea din spate a dulapului.
 • Dacă aveți o ușă care se deschide investiți într-un suport pentru bijuterii pe care să îl puneți pe ușă.

5. Împărțiți spațiile de depozitare în secțiuni organizate. Sortați articolele de pe rafturi și din dulapul dumneavoastră și apoi grupați-le. Astfel, acestea vor fi îngrijite și ordonate. Vă veți bucura de un aspect mai plăcut și mai puțină aglomerație, dar și de o utilizare eficientă a spațiului limitat în  rafturile sau în dulapul dumneavoastră. De asemenea, adăugați un spațiu de depozitare și pentru pantofi, cum ar fi rafturi, dulapuri sau organizatoare suspendate. Ideal ar fi să puneți în dulapuri și coșuri de plastic, coșuri țesute sau chiar lăzi, pentru a depozita articole în afara sezonului sau articole mici, cum ar fi șosete, lenjerie și eșarfe. Adăugați cârlige pe perete pentru a pune gențile și curelele, astfel încât acestea să nu stea întinse pe podea.

sursă foto Freepik

6. Faceți ordine în sertare. Păstrați-vă șosetele, cravatele, lenjeria și bluzele sau tricourile organizate, astfel încât să nu fiți nevoit să treceți prin grămezi de haine pentru a găsi ceea ce aveți nevoie. Puteți găsi organizatoare de sertare la diferite magazine. Dacă aveți timp, puteți să le faceți chiar și dumneavoastră. Tot ceea ce trebuie să faceți este să îmbinați bucăți de lemn sau plastic pentru a vă împărți sertarele după cum doriți. Asigurați-vă că măsurați mai întâi adâncimea sertarului, astfel încât să se potrivească organizatorul.

7. Nu puneți electronicele mari, precum calculatorul, imprimanta sau serverul pe podea. Recomandat este să nu lăsați electronicele mari pe podea, precum și numeroasele cabluri și fire ale acestora, deoarece pot reprezenta un pericol de incendiu și vă pot aglomera spațiul. Căutați un birou cu spații de depozitare, cum ar fi sertare scoase pentru imprimante și tastaturi și rafturi deasupra calculatorului, pentru a păstra fișierele sau hârtiile în ordine. Introduceți cablurile prin birou sau faceți o gaură într-un dulap din apropiere pentru a ascunde cablul de alimentare și, totodată, pentru a avea acces la el. Legați cablurile cu benzi izolatoare. Etichetați întotdeauna cablurile cu o eticheta, pentru a vă da seama unde duce, fără a fi nevoie să le desfaceți.

8. Amenajați un loc în camera dumneavoastră pentru toate electronicele mici. Așezați electronicele mici, precum telefonul, tableta, smartwach-ul sau camera foto împreună, într-un singur loc din cameră. Faceți acest lucru și cu încărcătoarele lor. De asemenea, puteți achiziționa o stație de încărcare multifuncțională, pentru a menține ordinea și organizarea.

9. Etichetați-vă zonele de depozitare. Dacă tot uitați unde să vă puneți lucrurile după ce ați făcut curățenie în cameră sau dacă aveți dificultăți în a menține ordinea, etichetarea zonelor de depozitare vă va ajuta să știți exact unde e locul fiecărui lucru. Nu numai că vă va fi mai ușor să vă amintiți să vă puneți lucrurile în locurile potrivite, dar vă va fi mai greu și să creați din nou dezordine. Nu vă faceți griji cu privire la cheltuirea banilor pe etichete „drăguțe” – note post-it simple și banda adezivă vor funcționa foarte bine. Dacă utilizați cutii decorative pentru a ține electronicele sau alte obiecte, asigurați-vă că le etichetați pentru a ști ce conține fiecare.

10. Utilizați spații de stocare neconvenționale. A vă păstra camera curată nu înseamnă doar să vă băgați lucrurile în dulap! Există și alte modalități de a vă menține camera ordonată și organizată. Există anumite modalități prin care puteți să depozitați lucrurile:

 • Coșuri glisante băgate sub pat pentru lenjerie, pături și prosoape.
 • Crearea unui spațiu pentru articole, precum tablouri mici sau figurine, pe rafturile de pe perete.
 • Așezarea unui suport pentru haine deasupra ușii, astfel încât să nu fiți tentat să vă aruncați haina pe pat la sfârșitul zilei.
 • Așezarea articolelor printre cărțile de pe raft, pentru a adăuga detalii interesante și pentru a vă menține cărțile în ordine.

11. Scoateți piesele de mobilier pe care nu le mai folosiți sau care ocupă prea mult spațiu. Analizați piesele de mobilier din dormitor. Există mese sau scaune pe care nu le utilizați? Patul sau biroul dumneavoastră sunt prea mari sau prea mici pentru nevoile pe care le aveți? Mergeți prin cameră și luați în considerare cât de greu sau ușor este să vă deplasați cu mobilierul în jur. Dacă vedeți aglomerație între pat și birou sau ușă și noptieră, poate fi o idee bună să investiți în mobilier care se potrivește mai bine spațiului sau să îndepărtați elementele de mobilier care vă încurcă, pentru a crea mai mult spațiu.

O cameră organizată și ordonată vă poate face să vă simțiți mai calm și să simțiți că aveți controlul asupra vieții dumneavoastră. Este mai ușor să începi o nouă zi, dacă știi unde se află fiecare lucru.

sursă foto Freepik

A avea un dormitor curat și organizat pentru o singură zi nu este suficient – dacă nu vă obișnuiți cu noua dumneavoastră rutină, veți avea, foarte curând, aceeași dezordine.

Lăsați un comentariu